Op het moment van schrijven is het nogal roerig in detectorland.
2021 is het jaar dat zowel XP als Rutus een nieuwe gigant op de markt hebben gebracht, ook al is het net op de valreep voor de jaarwisseling

En beide machines zijn dan ook nog eens met een multi frequentie uitvoering!

De Atrex is inmiddels mondjesmaat beschikbaar voor de consument, van de Deus II zal naar verwachting morgen of overmorgen ook een eerste levering plaats gaan vinden naar klanten toe.

Als dealer heb ik de luxe dat ik alvast een demomodel Deus II vanuit de fabriek mag vasthouden en testen, ook al is het maar heel eventjes. Vandaag is de dag dat ik deze nieuwe telg mee kon krijgen.

Uiteraard is samen detectors uitproberen/testen altijd leuker dan alleen, deze dag heb ik gezocht met team Pascaliber, en hebben we onderling zo nu en dan van detector gewisseld.

 

Afgezien van het feit dat zoeken met hun beregezellig is natuurlijk, is een kritisch blik en goede feedback erg welkom. Ik schrijf dit verslag in de ‘ik vorm’ maar de feedback is afkomstig van ons drieën.

Het is niet mijn bedoeling hier een volwaardig en uitgebreid review neer te zetten waarin we opties en menu’s en dergelijke gaan behandelen.

Dit is gewoon een verslagje over de eerste ervaring met beide detectoren die we ermee gehad hebben hedenochtend.

We zijn niet aan het spelen geweest met instellingen, en hebben veelal gewoon in de standaard instellingen gelopen. Wel hebben we soms wat gewisseld tussen de programma’s.

 

Er zijn leuke vondsten gedaan waarbij o.a. 3x zilver (een zilveren kwartje, een 6 einen thaler en een zilveren knoopje)

Pascaliber zal a.s. vrijdag 31 december 2021, om 12 uur, ook nog een filmpje op Youtube zetten met wat filmmateriaal van vandaag.

 

De Rutus Atrex

In de ochtend heb ik met de Atrex gelopen op een oud stuk bij de vecht.

Hier ligt weinig rommel, dus in principe graven we alles waar de detector op piept ????

Optioneel is er een audiomodule verkrijgbaar voor de Atrex, hier kun je je eigen favoriete hoofdtelefoon op aansluiten, en je bent toch draadloos. Deze module heb ik gebruikt en is me echt super goed bevallen.

Ik heb er een XP FX01 hoofdtelefoon op aangesloten. Het kastje in de borstzak. Heerlijk die vrijheid om niet verbonden te zijn aan je detector met een snoer.

De module gaat automatisch uit als je de detector uitzet…tjee dat is handig! Die kun je dus niet meer vergeten uit te zetten….

 

Verder komt de Atrex in 2 verschillende smaken, met een zwarte schijf of een (iets grotere) witte schijf. Wat de verschillen zijn kun je nalezen op onze website www.detectorandus.nl

Ik heb ruim 2,5 uur gelopen met de Atrex en heb er gelijk een klik mee. De detector ligt lekker in de hand, is stabiel en geeft duidelijk aan op het kleuren scherm wat de gemeten VDI waarde is, ook de hodograaf (het lineaire stukje bovenin het display) is echt super, dat streepje geeft echt enorm veel informatie voordat je graaft.

 

Voor mij is de functie van de hodograaf niet nieuw want de voorloper van de Atrex, de Alter 71 had deze functie ook al.

Het kleurenscherm is echt prachtig, niet te klein, en overzichtelijk.

Het meeste heb ik het programma coins gelopen, en sensitivity kon vrijwel voluit.

Bij een luchttestje was ik wel een beetje verbaasd, mijn trouwring pakte hij zeker nog op 50 cm afstand……lopende in dit programma heb ik c.a. 25 signalen gehad, en veel waren best op diepte.

Totaal 4 muntjes, waarvan 1 zilveren kwartje. Dat kwartje lag toch zeker op 35 cm diepte.

Nu eenmaal thuis zit ik me te bedenken als het programma COINS al zo goed presteert hoe diep gaan de programma’s DEEP en ULTRA DEEP dan?? Wellicht iets voor een volgende zoektocht om daar eens in te lopen.

 

Ander punt wat echt opvalt als welkome toevoeging is het EMI scherm (ontstoringscherm)

Wie kent het niet; sta je in het veld en is er elektromagnetische storing om je heen…zoeken lukt vrijwel niet, je probeert wat instellingen te wijzigen maar het helpt niet….je wordt er helemaal dol van.

De Atrex meet de omgevingsstoring en bevat een scherm waarin je kunt zien welke frequenties de meeste storing geven. Je selecteert de frequentie waar de minste storing is…en de storing is weg of sterk gereduceerd.

Hoe simpel kan het zijn, geweldig!

Zijn er ook al nadelen geconstateerd? Jazeker wel.

Een nadeel vindt ik het gewicht. De machine is echt oerdegelijk gebouwd, stevige steelconstructie, geen door zwiepende stelen etc. Ook de witte schijf is iets zwaarder dan de zwarte schijf (de witte is ook iets groter) Dat maakt dat de machine qua gewicht wel prima te doen is maar ik voel het wel een beetje in mijn arm na 2,5 uur. Nu is het misschien ook wel wat onwennigheid omdat deze machine anders in de hand ligt en ik ben uiteraard ook geen 25 meer ????

De eerste indruk is echt goed, ik heb het idee dat deze machine wat stabieler en rustiger is dan zijn voorganger de Alter en dat hij ook dieper gaat! Echter dit is puur op basis van die paar uurtjes, we zullen meters moeten maken met deze machine!

De XP Deus II

Ik heb de luxe dat ik met meerdere soorten detectoren kan lopen.

Geen stuk land is gelijk, en per situatie heb zo mijn voorkeur waarmee ik loop.

Echter op de stortakkers in deze regio heeft de Deus toch wel mijn voorkeur. Inmiddels zoek ik er denk ik toch wel c.a. 10 jaar mee dus ken hem wel redelijk dacht ik zo ????

En dan nu een deus II in mijn handen, ik denk dat is ‘een piece of cookie’….dat was het ook wel….een beetje dan…;-)

Deze uitvoering is waterdicht dat is een heel welkom voordeel.

Hij lijkt qua constructie enorm veel op zijn voorloper, maar wat zou je ook aan de steelconstructie willen verbeteren? Die is gewoon echt top!!

Echter de elektronica van de Deus II is toch echt anders.

Het is wennen in de menu’s, veel is herkenbaar maar toch weer niet, ook zijn er diverse opties toegevoegd. Het display iets breder en in het hoofdscherm staat enorm veel informatie in weergegeven.

Als akker hadden we een stortakker, de favoriete ‘Deus’ omgeving voor mij.

 

Hoofdtelefoon op, Deus aangezet, ……….maar wat is dat? de hoofdtelefoon gaat ook automatisch aan! Dat is handig!

In het programma ‘Basic’ gestart, en de eerste vondst was gelijk een bikkeltje. Nou dat gaat lekker.

Na nog een versleten muntje gevonden te hebben ben ik wat aan het switchen geslagen tussen programma’s ‘Basic’, ‘Beach’ en ‘Sense FT’ Ik denk dat het programma ‘Sense FT’ me het beste aanspreekt, dit ligt qua geluid dicht bij bijvoorbeeld het programma ‘Hot’ in de Deus 1.

Tijdens deze zoektocht kwam al snel het vertrouwde gevoel terug en heb in totaal c.a. 7 muntjes erbij gevonden. Of de detector daar beter gepresteerd heeft dan een Deus 1, heb niet gemerkt maar daar is de akker ook niet naar. Op deze stortakkers liggen de voorwerpen niet diep, hier is gevoeligheid en reactiesnelheid belangrijk. Ik denk dat met een test op het zoute strand de prestatie stukken beter zal zijn dan die van de Deus 1.

Wat vindt ik van de Deus II…. wij gaan zeker vriendjes worden, mijn oude Deus gaat plaats maken voor de Deus II

Maar ook voor deze machine geld meters maken, ondanks de ervaring die we al hebben met zijn voorloper. ik ben er van overtuigd dat deze machine enorm goed gaat presteren, zeker mede door zijn FMF.

En ook voor deze machine geld…..zet je de machine uit…je raad het al……gaat ook de hoofdtelefoon automatisch uit, top.

Goed gedaan Rutus en XP!